Thursday, 4 February 2016
ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ တန္ဖိုးႀကီး ငါးအစိမ္း ငါးပူတင္းဟင္းလ်ာ ( Fugu Sashimi )
ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ တန္ဖိုးႀကီး ငါးအစိမ္း ငါးပူတင္းဟင္းလ်ာ
( Fugu Sashimi )
ဂ်ပန္လို ဖုငူ Fugu အဂၤလိပ္လို Puffer fish လို႕ေခၚတဲ့ ငါးပူတင္းငါးအစိမ္းဟင္းလ်ာကေတာ့ အင္မတန္ေစ်းႀကီးတဲ့အတြက္ေၾကာင့္မို႕လို႕ လူလတ္တန္းစားေတြကေတာ့ သိပ္ၿပီးစားသံုးေလ့မရိွပါဘူး။
ဖုငူငါးအရွင္တစ္ေကာင္ကို ဂ်ပန္ယန္းေငြ တစ္ေသာင္းေက်ာ္ေပးရတာေၾကာင့္ ျမန္မာေငြ သိန္းေက်ာ္က်သင့္ပါတယ္။
ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာေတာ့ ဖုငူဆာရိွမိ ငါးအစိမ္းဟင္းဟာ ထိပ္တန္းစားဖြယ္ဟင္းလ်ာတစ္ခုပဲျဖစ္ပါတယ္။
အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ဖုငူငါးဟာ ေစ်းႀကီးတဲ့အျပင္ သူ႕ရဲ႕တစ္ကိုယ္လံုးမွာ လူကိုေသေစတဲ့ အဆိပ္ေတြျပည့္ေနလို႕ပါပဲ။
အဆိပ္ေတြဟာ ဆိုင္ယာနိုက္ထက္ျပင္းၿပီး အစာအိမ္ အူ ကလီစာ နဲ႕ လိင္အဂၤါေတြမွာ ရိွေနတတ္ပါတယ္။
ဒီေတာ့ ဖုငူငါးကို အႏၲရာယ္ကင္းစြာ စားသံုးနိုင္ဖို႕ လိုင္စင္ရကြ်မ္းက်င္စားဖိုမႉးမ်ားကသာ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ခြင့္ရိွပါတယ္။
အဲဒီလို လိုင္စင္ရရိွဖို႕ကလည္း အလြန္ခက္ခဲတဲ့ သင္တန္းမွာ ၂ နွစ္ေက်ာ္ ေလ့က်င့္သင္ၾကားၿပီးမွသာ လိုင္စင္ရစားဖိုမႉးျဖစ္နိုင္မွာပါ။
ဒီလိုကြ်မ္းက်င္မွာသာ ငါးရဲ႕အဆိပ္ေတြကို ဖယ္ရွားၿပီး အႏၲရာယ္ကင္းစြာ စားသံုးနိုင္မွာပါ။
ထိပ္တန္းစားေသာက္ဆိုင္ႀကီးေတြကလည္း ဒီလိုလိုင္စင္ရစားဖိုမႉးေတြကို လစာႀကီးႀကီးေပးၿပီးေခၚၾကရပါတယ္။
ဂ်ပန္နိုင္ငံမွာ လြန္ခဲ့တဲ့ နွစ္ေပါင္း မ်ားစြာကတည္းက ဖုငူငါးကို စားၿပီး နွစ္စဥ္လူ ၁၀၀ ခန္႕ေသဆံုးေလ့ရိွပါတယ္။
ယေန႔ေခတ္မွာေတာ့ အနည္းဆံုး လူ ၃ ေယာက္ခန္႕ ေသဆံုးတာကို သတင္းေတြမွာ ဖတ္ရႈသိရိွရပါတယ္။
ဖုငူငါးရဲ႕အဆိပ္ဟာ ေျဖေဆးမရိွပါဘူး စားမိရင္ ခ်က္ခ်င္း နွလံုးခုန္ရပ္တန္႔ေစၿပီး
ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြအားလံုး အလုပ္မလုပ္ေတာ့ပဲ မ်က္စိသူငယ္အိမ္ကလည္း လူေသနဲ႕မျခားေတာ့ပါဘူး။
ဆရာဝန္ေတြေတာင္မွ ငါးအဆိပ္မိထားတဲ့လူနဲ႕ လူေသကို ခဲြျခားရတာ အလြန္ပဲ မွားယြင္းတတ္ပါတယ္။
အဆိပ္မိထားတဲ့ သူဟာ ခ်က္ခ်င္းေသဆံုးမွာ မဟုတ္ေသးပဲ လႈပ္ရွားနိုင္ျခင္းမရိွေတာ့ေပမယ့္ အျပင္ကေျပာဆိုေနတာေတြကို သိရိွခံစားေနရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အဆိပ္မိတဲ့သူေတြဆိုရင္ ခ်က္ခ်င္းမသၿဂႋဳလ္ေသးပဲ ရက္အနည္းငယ္ထားၿပီးမွသာ သၿဂႋဳလ္ၾကပါတယ္။
ျပန္သတိလည္လာတာမ်ိဳးရိွခဲ့ဘူးတယ္ဆိုေပမယ့္လည္း အလြန္နည္းပါးၿပီး ေသဆံုးသြားၾကတာမ်ားပါတယ္။
အဲဒီေတာ့ ဒီေလာက္အႏၲရာယ္မ်ားၿပီး ေစ်းႀကီးတဲ့ ဖုငူ ငါးပူတင္းငါးကို ဘာေၾကာင့္စားသံုးေနၾကတာလည္းလို႕ သိခ်င္ၾကမွာပါပဲ။
ဖုငူငါးကို စားတဲ့သူေတြကေတာ့ သူ႕ရဲ႕ထူးျခားတဲ့ အရသာရိွၿပီး စားလိုက္ရင္ ပါးစပ္ထဲမွာ အနည္းငယ္ထံုက်င္တဲ့ အရသာနဲ႕အတူ စိတ္လႈပ္ရွားရတဲ့ ခံစားခ်က္မ်ိဳးကို ျဖစ္ေပၚေစတယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။
ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြကေတာ့ ငါးအစိမ္းတစ္ပဲြကို ျမန္မာေငြ ၂ သိန္းေက်ာ္ က်သင့္ၿပီး အႏၲရာယ္ရိွတဲ့ ငါးပူတင္းကို မက္မက္ေမာေမာ စားသံုးေနၾကဆဲပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ကြမ္တန္းမင္းရာဇာ
စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ႏြားထီးမွရရွိတဲ့ က်င္ငယ္ရည္ နဲ႔ သုတ္ရည္တို ့ပါ၀င္တယ္လို႔ သိရ
စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ႏြားထီးမွရရွိတဲ့ က်င္ငယ္ရည္ နဲ႔ သုတ္ရည္တို ့ပါ၀င္တယ္လို႔ သိရ
--------
စြမ္းအားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ႏြားထီးရဲ့ က်င္ငယ္နဲ ့ သုတ္ရည္တို ့ကေန ထုတ္ယူထားတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ ပါရွိတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။Longhorn Cattle ကုမၸဏီကေန လုပ္ေဆာင္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမွဳတစ္ရပ္မွာ RED BULL နဲ ့ MONSTER တို ့လိုမ်ိဳး ထိပ္တန္းနာမည္ၾကီး အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြထဲက တစ္ခ်ိဳ ့ကို စမ္းသပ္စစ္ေဆးမွဳ ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။
သူတို ့ရွာေဖြေတြ ့ရွိခဲ့တဲ့အရာကေတာ့ သင့္ကို ဗိုက္နာေကာင္း နာေစမွာပါ။ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ႏြားသိုးရဲ ့သုတ္ရည္ပါ၀င္ေနတယ္လို ့ ဆိုတဲ့ သူတို ့ရဲ႕ ရွာေဖြေတြ ့ရွိခ်က္က အမွန္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေတာ္ရိန္းဓာတ္( Taurine) ဆိုတာဟာ လက္တင္ဘာသာနဲ ့ႏြားသိုးလို ့အဓိပၸါယ္ရတဲ့ (Taurus) ကေန ဆင္းသက္လာတာျဖစ္ပါတယ္။၁၈၂၇ ခုႏွစ္မွာ ၾသစေၾတးလ်လူမ်ိဳးမ်ားျဖစ္တဲ့ သိပံၸပညာရွင္ Friedrich Tiedemann နဲ႔ Leopold Gmelon တို ့က သည္းေခ်ရည္ကေန အဲ့ဒီ ေတာ္ရိန္းဓာတ္ကို သီးျခား ခဲြထုတ္ သတ္မွတ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။သိပၸံဘာသာစကားမွာေတာင္ အဲ့ဒါကို အမိုင္နိုအက္ဆစ္(Amino acid – အသားဓာတ္ပါေသာ အက္ဆစ္ဓာတ္)လို ့ ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္။
ဒါေပမယ္ ့ေတာ္္ရိန္းမွာ Carboxyl အုပ္စု မပါ၀င္တာေၾကာင့္ အမိုင္နိုအက္စစ္လို ့အတိအက် သတ္မွတ္လို ့ မရပါဘူး။ ေတာ္ရိန္းဓာတ္ဟာ ႏြားထီးရဲ့ အသည္း၊ က်င္ငယ္နဲ ့သုတ္ရည္ တို ့မွာ ပါရွိတာပါ။ ေသခ်ာတာကေတာ ့Red Bull လို မ်ိဳး စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ားမွာ အသံုးျပဳထားတဲ့ ေတာ္ရိန္းဓာတ္ဟာ အဲ့လိုမ်ိဳး အရင္းအျမစ္ေတြကေန ထုတ္ယူထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြမွာ ေတြ ့ရတဲ့ ေတာ္ရိန္းဟာ ႏြားထီးရဲ ့ ေ၀ွးေစ့မ်ားကို ေခ်ဖ်က္ျပီး ရရွိလာတဲ့ ထြက္ကုန္ျဖစ္တာေၾကာင့္ သတ္သတ္လြတ္သမားေတြ အတြက္ မသင့္ေတာ္ဘူးလို ့စဥ္းစားလို ့ရပါတယ္။ အဲ့ဒီ ေတာ္ရိန္းဟာ ႏြားသိုးရဲ့ သည္းေခ်ရည္နဲ ့ မိခင္ရဲ ့ နို ့ရည္ထဲမွာလည္း သဘာ၀အေလ်ာက္ ေတြ ့ရွိရတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းလည္းျဖစ္ပါတယ္။
Treand Myanmar
ကြမ္တန္းမင္းရာဇာ
Subscribe to:
Posts (Atom)